De mariniers die wel kwamen

Een foto voor en na bewerking met Photoshop.

Schuif het pijltje naar links om het verschil te zien.

Marienier Vlissingen onbewerkt - Foto Frank van Gils Marinier Vlissingen bewerkt - Foto Frank van Gils

Op 1 november 1944 landden de soldaten van het Britse 4e Commando, aangevuld met Nederlandse en Franse manschappen van het 10e Inter-Allied Commando, in het Slijkhaventje van Vlissingen dat de codename ‘Uncle Beach’ droeg.

Aan de boulevard bij de Oranje-molen vindt u een monument ter nagedachtenis aan de 69 mariniers die omkwamen bij de bevrijding van Vlissingen die leidde tot de uiteindelijke bevrijding van geheel Walcheren.

Een marinier is een militair gespecialiseerd in militaire operaties op of rondom de zee. Mariniers worden daarom ook wel zeesoldaten genoemd. In Vlissingen staat ook het standbeeld van Michiel de Ruyter, de 17de-eeuwse admiraal die de bedenker was van de zeesoldaten, waaruit het latere Korps Mariniers voortkwam.

Vorig jaar werd duidelijk dat de Nederlandse mariniers niet wensten te wonen bij de zee in Vlissingen, maar liever op het zand van de Veluwe bij Apeldoorn vertoefden. In de krant stond dat deze keuze een kostenpost betekent van tientallen miljoenen euro’s.

In 1944 betaalden buitenlandse mariniers in Vlissingen de hoogste prijs voor de bevrijding van Nederland. Goed dat ze wel kwamen.

Frank van Gils maakte de foto, maar stoorde zich aan de beeldvervuiling rond het monument. Wouter van Gils laat zien dat met gebruik van Photoshop een foto kan worden gemaakt, die past bij de boodschap die de fotograaf voor ogen had.

F.A.K. Lumen probeert leden te leren hoe een foto te optimaliseren, met de camera én met de computer.

Comments are closed.