Wie zijn en wat is Foto Amateur Klub Lumen?

Lumen betekent ‘licht’, en om te kunnen zien heb je licht nodig. Zolang er mensen zijn, hebben ze getracht beelden vast te leggen. Op rotsen gekrast, met potlood en penseel, of met foto- en filmcamera’s en video.

Foto- en videograferen is leuk; leden van Lumen maken er al bijna vijenveertig jaar hun hobby van. Het plezier wordt nog groter wanneer mensen in je omgeving de foto’s mooi vinden, je video’s veelzeggend.

Foto- en videografie gebeurt tegenwoordig digitaal. Het is heel eenvoudig om over digitale beelden te beschikken. Je hebt een digitale fotocamera, of je hebt allerlei herinneringen op een digitale bandje in de videocamera.

Een van de charmes van de moderne digitale video- en fotografie is dat je beelden op de computer kunt bewerken. Storende stukjes op de foto werk je in een tel weg, verkeerde of te lange stukken haal je in een oogwenk uit je video.

Het bewerken van foto- en videobeelden is niet moeilijk; het is te leren.

FAK Lumen werd op 30 april 1972 te Goirle opgericht met als doel: het bevorderen van amateur-fotografie in verenigingsverband om zodoende tot betere resultaten te komen. Sinds jaren heeft Lumen ook een kleine maar zeer actieve videoafdeling. Lumen telt in totaal ongeveer vijfentwintig leden.

De vereniging tracht haar doel te bereiken door het organiseren en begeleiden van clubavonden, die bestaan uit instructies, werkavonden en lezingen. De vereniging werkt vaak samen met fotoclubs uit de omgeving. Regelmatig ontvangt Lumen sprekers en clubs, organiseert symposia, wedstrijden en tentoonstellingen. Lumen werkt ook samen met andere disciplines in Goirle e.o., zoals de harmonie, de muziekschool Factorium, dichters, het heem, de R.-K.-Kerk, het gilde, toneelverenigingen en zorginstellingen.

Op deze webpagina kun je een eerste indruk krijgen wat leden van Lumen zoal doen: clubavonden, beginnerscursussen, jeugdbijeenkomsten studiofotografie. Via ‘e-mail’ kun je nog meer aan de weet komen.

De clubruimte

FAK Lumen huurt een clubruimte in het Cultureel Centrum Jan van Besouw aan de Thomas van Diessenstraat te Goirle.

Lumen herbergt alle fotografische en videodisciplines: in het verleden dia’s, kleuren- en zwart/wit fotografie, diaporama, tegenwoordig is Lumen vooral actief op het gebied van digitale bewerking van foto’s en digitale montage van videobeelden.

FAK Lumen beschikt over een eigen studio met studioflitsinstallatie, en over digitale foto- en videobewerkingsapparatuur. De ruimten van Lumen in het Jan van Besouwhuis zijn door leden van de vereniging te gebruiken tijdens clubavonden, maar ook buiten clubavonden.

Tevens zijn werkgroepen actief, die er soms op uittrekken om op locatie te gaan foto- en/of videograferen.

Het lidmaatschap

Lumen kent leden die al zestig jaar fotograferen, maar ook leden die net hun eerste stappen hebben gezet. Door kleine cursussen van enkele avonden probeert Lumen nieuwe leden, die nog niet veel kennis hebben van fotocamera of fotobewerking met de computer, wegwijs te maken.
De kosten van het lidmaatschap van Lumen zijn € 110,- per jaar. Leden van Lumen zijn automatisch lid van de Nederlandse Fotobond (BNAFV) of de videokoepel NB’80 en kunnen derhalve gebruik maken van alle faciliteiten van deze bonden, zoals cursussen en de bondsbibliotheek. Zij kunnen ook deelnemen aan wedstrijden in binnen- en buitenland.

FAK Lumen Secretariaat:
Burg. Philipsenstraat 60,